zaterdag 6 augustus 2011

Uitleg: Wat is een schuldhulp overeenkomst?

U bent binnengekomen bij de schuldhulpverlenende instantie en heeft daar al een behoorlijk traject moeten doorlopen voordat men begint met (in uw ogen wellicht) het echt regelen van uw schulden.

Nadat er een eerste intake is geweest heeft u diverse vervolggesprekken gehad waarin steeds bekeken werd of u zoals men het ook wel eens noemt saneringsrijp bent.

Is dit allemaal goed gegaan dan zal de schuldhulpverlenende instantie een zogeheten schuldregelingsovereenkomst met u aangaan.

De schuldregelingsovereenkomst is een (misschien wel belangrijkste) onderdeel van het complete minnelijke traject waar deze een onderdeel van is.

Als u de schuldregelingsovereenkomst getekend heeft gaat de schuldhulpverlener (SHVr) als eerste al uw schuldeisers aanschrijven met het verzoek een netto opgave van het saldo te doen meestal gelijkertijd met het verzoek aan de schuldeiser het schuldenpakket niet te verzwaren met invorderingskosten en/of rente.

Zijn deze allemaal binnen dan kan de SHVr een totale schuldenlijst samenstellen. Aangezien uw inkomen(s) bekent zijn en daarmee dus ook uw aflossingscapaciteit kan de SHVr een berekening maken wat hij de schuldeisers kan aanbieden als bedrag of percentage gerekend over 36 maanden.


Vervolgens gaat uw SHVr een voorstel doen aan de schuldeisers om dit berekende bedrag aan hen te voldoen tegen finale kwijting van uw schuld. (dit bedrag kan ineens worden betaald als er sprake is van een saneringskrediet of een bedrag op basis van prognose omdat uw situatie in de genoemde 36 maanden kan veranderen)

Gaan de schuldeisers akkoord met het gedane voorstel dan vervolgt u het minnelijke traject.

Gaan de schuldeisers niet akkoord dan kan de SHVr de rechtbank verzoeken een dwangakkoord op te leggen. Dit verzoek gaat dan altijd gepaard met een verzoek tot toelating WSNP .

Mocht er geen kans van slagen zijn een minnelijk akkoord te bereiken met uw schuldeisers dan zal er (in overleg met u) ook worden overgegaan tot een aanvraag WSNP .

Het hierboven besproken schuldregelingsovereenkomst start met het zogeheten 120 dagen model. Dit wil zeggen dat er binnen 120 dagen na ondertekening van de schuldregelingsovereenkomst duidelijkheid moet zijn of een minnelijk traject gaat slagen of niet. Een kleine uitloop hiervan is in de praktijk wel mogelijk als er een zeer goede kans van slagen is.

De volledige gedragscode voor zowel de schuldregelingsovereenkomst als de gedragscode budgetbeheer en gedragscode sociale kredietverlening kan u nalezen op de site van de NVVK en dan te klikken op de diverse gedrgascodes zoals hierboven aangegeven.