zaterdag 6 augustus 2011

Uitleg: Wat is schuldhulpverlening

Mensen die in een problematische schuldensituatie verkeren (schuldenaren) kunnen de hulp inroepen van een schuldhulpverlener. Dat kan bijvoorbeeld bij een van de 50 Gemeentelijke Kredietbanken (GKB) , de Sociale Dienst van de gemeente of een particuliere schuldhulpverleningsorganisatie zijn. Samen met die schuldhulpverlener zal de schuldenaar, in overleg met de schuldeisers, proberen een oplossing te vinden voor het schuldprobleem. Dit is het zogeheten minnelijke traject

Veel organisaties bieden hulp bij schulden. Bij de meeste organisaties hoeven clienten niet te betalen en is de hulp gratis. Er zijn echter ook organisaties die geld vragen voor hun werkzaamheden. Dit zijn meestal ondernemingen met een commercieel doel of meer geschikt voor zakelijke opdrachtgevers. Particulieren met schulden kunnen beter op zoek gaan naar kosteloze hulp via hun eigen gemeente of een erkende hulpverleningsinstantie!


Om te voorkomen dat organisaties misbruik maken van particulieren met schulden, heeft de wetgever in de Wet op het consumentenkrediet (artikel 47, 48 en 48a) geregeld dat schuldbemiddeling verboden is, tenzij sprake is van:

- gratis schuldbemiddeling;
- schuldbemiddeling door gemeenten, gemeentelijke kredietbanken of andere door gemeenten gehouden instellingen, die zich krachtens hun doelstelling met schuldbemiddeling bezighouden;
- schuldbemiddeling door o.a. advocaten, curatoren (faillissement), bewindvoerders (wsnp) en deurwaarders.

Schuldbemiddeling tegen betaling is dus verboden en strafbaar. Organisaties die het verbod overtreden kunnen strafrechtelijk vervolgd worden. "Wat te mooi is om waar te zijn is dat meestal ook" is een spreekwoord die je hierbij goed moet onthouden.


Waarschuwing! Let op:Er zijn organisaties die proberen via slimme constructies de wet te omzeilen. Het regelen van de schulden is dan gratis, maar tegelijkertijd moet voor het inkomensbeheer wel worden betaald. Wanneer sprake is van een verwevenheid tussen de gratis schuldbemiddeling en het betaalde inkomensbeheer is dit volgens de Hoge Raad eveneens strafbaar. De overeenkomst is ook dan nietig. Alles wat betaald is kan ook dan op grond van onverschuldigde betaling worden teruggevorderd.