zaterdag 6 augustus 2011

Uitleg: Wat is een VTLB

Wettelijk is vastgesteld dat u minimaal 90% van de voor u geldende bijstandsnorm mag behouden. Dit wordt de beslagvrije voet genoemd.

Tijdens de Wsnp wordt er echter een zogeheten vrij te laten bedrag berekend; het bedrag waarvan u maandelijks moet rondkomen. Dit is de beslagvrije voet plus een reserveringstoeslag van 5%. Gedurende uw schuldsanering behoudt u dus 95% van de bijstandsnorm die op u van toepassing is. Werkt u minimaal 18 uur per week dan wordt uw vrij te laten bedrag nog verhoogd met 5% extra. In dat geval ontvangt u dus 100% van de bijstandsnorm. In geval van overwerk mag u van de netto opbrengst daarvan in principe 50% behouden. Hierover dient wel overleg plaats te vinden met de bewindvoerder.

Soms valt het vrij te laten bedrag hoger uit dan uw daadwerkelijke inkomen.
In dat geval ontvangt u niet meer dan het daadwerkelijke inkomen. In dit geval dient u na te gaan of u wel gebruik maakt van alle voorliggende voorzieningen, zoals bijvoorbeeld huurtoeslag, zorgtoeslag of uitbetaling van de heffingskorting. De huurtoeslag en zorgtoeslag worden niet tot het inkomen gerekend.

Het is mogelijk dat de rechter-commissaris beslist dat u maandelijks een bedrag ter hoogte van het bewindvoerdersalaris aan de boedel dient af te dragen, ongeacht of uw vrij te laten bedrag minimaal 95% van de bijstandsnorm bedraagt.

Ook kunt u een eigen VTLB berekening maken op de WSNP site
Echter is het wel van belang te weten dat dit een indicatie is waar geen rechten uit voortvloeien. De echte VTLB berekening moet door uw WSNP bewindvoerder gemaakt worden en ter goedkeuring worden voorgelegd aan de rechter commissaris.