zaterdag 6 augustus 2011

Uitleg: Voorstand boedelrekening WSNP

Regelmatig kom je de term voorstand op de boedel tegen. Dit is gelijk daarmee een van de meest verwarrende termen omdat veel mensen er van uit gaan dat een voorstand op de boedel inhoud dat deel dat ze meer afdragen aan de boedel dan waar wellicht rekening mee gehouden was zoals een erfenis, een hoger inkomen, een verlaging van huur enz.
In de meeste gevallen zijn dit dus vormen van inkomen en behoren gewoon aan de boedel toe.

Een voorstand is echter wat je meer hebt afgedragen aan de boedel dan nodig is volgens de wet of richtlijnen.


Enkele voorbeelden hiervan zijn de 50% van de overuren die aan je uitbetaald zijn, een door jezelf betaalde aanslag gemeentelijke belastingen of bijvoorbeeld de kinderbijslag of kindertoeslag van de belasting en zelfs een foutief berekent VTLB .

Dit zijn eigenlijk allemaal bedragen die je normaal gesproken niet af hoeft te dragen aan de boedel en die daarmee dan een voorstand kunnen veroorzaken op de boedel.


Je kunt een verzoek indienen om deze voorstand uit te laten betalen tijdens WSNP hoewel men hierin wat terughoudend is in verband met mogelijke boedelachterstanden.

Normaal gesproken wordt een voorstand op de boedel uitbetaald op het einde van de sanering.
Beter is het natuurlijk altijd om zelf goed de vinger aan de pols te houden en er voor te zorgen dat er geen voorstand ontstaat.